Street Art

Dit is mijn straatkunstwerk. Hierbij heb ik een scene afgebeeld waarbij twee vrienden klimmen aan een touw. Helaas valt een naar beneden, maar de ander is het gelukt om naar boven te klimmen!

Ik wilde dit afbeelden omdat toen ik klein was ik ervan hield om op deze touwen te klimmen, ik dacht aan klein dus ik dacht aan mijn poppetjes.

In de straatkunst heb je verschillende soorten genres. Zo heb je bijvoorbeeld graffiti, dit is een vorm van 'verven' op bijvoorbeeld muren.

 

Het woord "graffiti" betekent "ingekraste tekeningen" en is de meervoudsvorm van het Italiaanse woord graffito.

Graffiti zijn van alle tijden. Het volk van deVandalen was bekend om zijn graffiti. De Romeinen uit de klassieke oudheid schreven ook op hun muren en monumenten. Dit waren vooral politieke uitspraken en aankondigingen van gladiatorenspelen, bijvoorbeeld in Pompei. In Rome zijn er graffiti gevonden die de Vikingen daar hebben aangebrach. Ook de Egyptenaren stonden bekend om hun graffiti, de hiërogliefen.

Eind jaren zestig namen New Yorkse jongeren de gewoonte over van de straatjeugd uit Philadelphia om met een viltstift hun schuilnamen vliegensvlug op treinstellen en op metro's te plaatsen. Graffiti worden gezien als belangrijk onderdeel van de hiphop-cultuur.

Die handtekening wordt de tag genoemd.

 

In New York werd de viltstift al snel vervangen door de spuitbus. Begin jaren 80 waaide graffiti over van New York naar verschillende Europese steden. In Nederland leidde dit tot een aanzienlijke graffiti-scene die zijn hoogtepunt kent tussen 1985 en 1995.

Graffiti op straat wordt meestal gemaakt met behulp van spuitbussen met verschillende kleuren verf. Het zijn vaak korte teksten en afbeeldingen, variërend van tags (korte parafen waaraan de maker door zijn collega's wordt herkend) tot pieces (grotere, met kunstzinnig gevoel uitgevoerde afbeeldingen). Vaak ziet men tientallen tags die dicht bij elkaar zijn neergezet. Er zijn duidelijke stijlen te herkennen in een ondergrondse graffiti-subcultuur. Tegenwoordig is in Nederland vrijwel overal graffiti aan te treffen.

 

 

   Tag                


 

Tegenwoordig kan men mozaïeken kopen waarbij de losse steentjes of tegeltjes op een stuk gaas zijn gelijmd. Dit gaas wordt, in tegenstelling tot de sjabloon, direct tegen de wand of vloer aangebracht waarop het mozaïek wordt bevestigd. Hierna wordt de specie of kalk aangebracht waarmee het mozaïek bevestigd wordt. Deze techniek wordt het meest toegepast, omdat het gemakkelijker is en minder precies werk vereist.

Ook heb je Mozaïek is een kunstvorm waarbij een grote afbeelding wordt afgebeeld in een groot aantal kleine gekleurde steentjes (tesserae), die in een vloer of wand worden gemetseld. Met glas is het mogelijk een glas in lood-mozaïek te maken. In de Griekse en Romeinse tijd werden in luxe villa's mozaïeken gemaakt, waarop afbeeldingen van keizers, goden of taferelen van alledag te zien waren. Op diverse plaatsen in Europa zijn mozaïeken teruggevonden

Men kan een mozaïek op twee manieren vervaardigen. De eerste manier is door het ter plaatse erop te zetten en vervolgens aan te brengen op de ervoor bestemde plaats. Deze techniek vereist echter een grote vaardigheid en is inspannend, omdat de maker voortdurend gebukt op de vloer moet zitten, en alle tegeltjes één voor één moet bevestigen. Vandaar dat deze niet vaak in de straatkunst wordt gebruikt.

Een andere methode is het maken van een sjabloon op een stuk papier, karton of stof. Vervolgens worden de steentjes op de sjabloon gelijmd. De sjabloon is het spiegelbeeld van de uiteindelijke afbeelding. Het leggen gebeurt door het mozaïek met de sjabloon naar boven in het cement te drukken. Mozaïeken die op deze manier zijn vervaardigd zijn over het algemeen vlakker dan mozaïeken die direct op de vloer zijn aangebracht. Deze techniek kom je wel vaker tegen in de straatkunst, bijvoorbeeld op gebouwen.

 

 

 

 

Glas in lood

Vragen

 

  1. De straatkunst is ontstaan in de jaren 70 vanuit een graffitibeweging.
  2. Er zijn verschillende invloedrijke straatkunstenaars, de bekendste is Banksy maar ook Gaia is daarvan een voorbeeld.
  3. Straatkunst werd niet altijd als kunst gezien, dit werd pas in de jaren 70 echt gezien omdat men er politieke standpunten mee duidelijk wilde maken. Het was nooit echt een succes geweest tot aan de jaren 90, het werd erkent als kunst.
  4. Ik vind dat straat kunst wel kunst is omdat er inspanning voor nodig is van de mens. Je kan er iets mee uitbeelden of iets duidelijk meemaken en ik denk dat dat kunst is.

 

 

 

Straatkunst die ik mooi vind:
           

Ik vind dit mooi, omdat het de straten kleurrijker maakt. Het heeft ook altijd een betekenis en dit vind ik ook mooi. Soms wekt het zelfs bepaalde gevoelens op en ik vind het leuk om dit te zien.

Straatkunst die ik lelijk vind:

Ik vind dit lelijk omdat, het geen betekenis heeft en het niks opvrolijkt. Het wekt geen leuke gedachtes noch gevoelens op. Daarom vind ik dit dus 3 keer niks.

Voor mijn opdracht wist ik meteen wat ik wilde, hierdoor heb ik dus geen foto's gemaakt van straatafval.